Amplifier Wiring - FordFusionClub.com : The #1 Ford Fusion Forum


FMVPerformance.com is the premier Ford Fusion Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
Thread Tools
Old 10-12-2010, 07:04 PM   #1
belizeandevil
Grand Am Series
 
Join Date: May 2010
Location: Belize City
Posts: 273
Send a message via MSN to belizeandevil
Default Amplifier Wiring

Just needed to find out something here. I am wondering which gauge power and ground wire is better to run for my system. Total rms will be around 1300 rms.
belizeandevil is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 10-12-2010, 07:11 PM   #2
sinthcity
Short Track Racer
 
Join Date: Sep 2010
Location: Denver
Posts: 205
Default Re: Amplifier Wiring

[quote author=belizeandevil link=topic=180795.msg3825918#msg3825918 date=1286924647]
Just needed to find out something here. I am wondering which gauge power and ground wire is better to run for my system. Total rms will be around 1300 rms.
[/quote]

4ga or bigger, 2ga is your best bet.

Don't forget to re-ground your battery, as the stock body to battery cable is smaller than this.


More info:

Gauge Current Capacity (amps)
1/0 350
2 225
4 150
8 100
10 60
12 40
14 25
16 15
__________________
now: billet grille | magnaflow catback | sts | street unit dogbone | stb | 6000 k hids | smoked markers | 20% tint | jvc head | infinity components, speaks, subs, amp
soon: rims | springs | rsb | steeda endlinks | h-brace
wishlist: fusionturbos.com turbo kit!!! | coilovers
sinthcity is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2010, 10:10 PM   #3
platinumsc7
Grand Am Series
 
Join Date: Feb 2008
Location: Illinois
Posts: 376
Default Re: Amplifier Wiring

I ran 1/0 wire. I was running 2000 rms and I figured I wanted as much current as I could get, and the price was right. My plan was to run a 1/0 ground to a distribution block also. Of course my amps took a shit after 6-7 years of hard work so I've got a little 600 watt JBL in there now. Not quite the same.
platinumsc7 is offline   Reply With Quote
Old 10-13-2010, 12:05 AM   #4
Canadian_LX
Senior Member
 
Join Date: Mar 2010
Location: Ontario, Canada
Posts: 5,310
Default Re: Amplifier Wiring

1/0 gauge for sure.

Might want to consider upgrade all three of your engine wires - not just the battery ground. This means you should run *at least* 4ga. wire (i used 1/0) from your alternator to battery positive, your engine to ground, and your ground to battery negative.

This should defeat any voltage drops which will cause dimming of lights and will help keep your amp from going into protect mode if you are running it at a lower impedance (1ohm).

As a side note to the chart posted above, the issue with the numbers stated is that not all audio cable is manufactured using the same materials so not all wires (though the same size) will carry the same current. For an example, i am using KnuKonceptz 1/0 KLMX cable which has a current capacity of 250 amps. They have a FLEX cable which is the same size but 3x the price that has a current capacity of 350 amps.

With your amp putting out only 1300w you should be fine with any 1/0 wire though.

Good luck.
Canadian_LX is offline   Reply With Quote
Old 10-13-2010, 02:00 AM   #5
belizeandevil
Grand Am Series
 
Join Date: May 2010
Location: Belize City
Posts: 273
Send a message via MSN to belizeandevil
Default Re: Amplifier Wiring

Thanks for the quick replies guys. KnuKonceptz wiring i was looking to order. So i guess 1/0 gauge is the best way to go then.
belizeandevil is offline   Reply With Quote
Old 10-13-2010, 11:05 AM   #6
seasonalskier
Senior Member
 
seasonalskier's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Livonia, MI
Posts: 13,375
Send a message via AIM to seasonalskier Send a message via Yahoo to seasonalskier
Default Re: Amplifier Wiring

[quote author=Canadian_LX link=topic=180795.msg3826212#msg3826212 date=1286942731]
Might want to consider upgrade all three of your engine wires - not just the battery ground. This means you should run *at least* 4ga. wire (i used 1/0) from your alternator to battery positive, your engine to ground, and your ground to battery negative.
[/quote]
I would highly recommend this too.
seasonalskier is offline   Reply With Quote
Old 10-13-2010, 11:54 PM   #7
belizeandevil
Grand Am Series
 
Join Date: May 2010
Location: Belize City
Posts: 273
Send a message via MSN to belizeandevil
Default Re: Amplifier Wiring

So if i use 4 gauge wiring, that would be ok since the amps accepts up to 4 gauge wiring. then upgrade everything with 4 gauge.
belizeandevil is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2010, 01:01 AM   #8
sinthcity
Short Track Racer
 
Join Date: Sep 2010
Location: Denver
Posts: 205
Default Re: Amplifier Wiring

[quote author=belizeandevil link=topic=180795.msg3827478#msg3827478 date=1287028447]
So if i use 4 gauge wiring, that would be ok since the amps accepts up to 4 gauge wiring. then upgrade everything with 4 gauge.
[/quote]

Only one amp? Then yep, use the size the amp allows.

Otherwise, run a 1/0 to a distribution block then 4ga from that to muliple amps
__________________
now: billet grille | magnaflow catback | sts | street unit dogbone | stb | 6000 k hids | smoked markers | 20% tint | jvc head | infinity components, speaks, subs, amp
soon: rims | springs | rsb | steeda endlinks | h-brace
wishlist: fusionturbos.com turbo kit!!! | coilovers
sinthcity is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2010, 06:11 AM   #9
Canadian_LX
Senior Member
 
Join Date: Mar 2010
Location: Ontario, Canada
Posts: 5,310
Default Re: Amplifier Wiring

[quote author=belizeandevil link=topic=180795.msg3827478#msg3827478 date=1287028447]
So if i use 4 gauge wiring, that would be ok since the amps accepts up to 4 gauge wiring. then upgrade everything with 4 gauge.
[/quote]

What amp is this? 1300w and only 4 gauge wiring doesn't sound right.
Canadian_LX is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2010, 02:02 PM   #10
sinthcity
Short Track Racer
 
Join Date: Sep 2010
Location: Denver
Posts: 205
Default Re: Amplifier Wiring

[quote author=Canadian_LX link=topic=180795.msg3827572#msg3827572 date=1287051085]
[quote author=belizeandevil link=topic=180795.msg3827478#msg3827478 date=1287028447]
So if i use 4 gauge wiring, that would be ok since the amps accepts up to 4 gauge wiring. then upgrade everything with 4 gauge.
[/quote]

What amp is this? 1300w and only 4 gauge wiring doesn't sound right.
[/quote]

1300w is 120 amps max (at 11-18 volts). 4 gauge is certified for 150 amps.
__________________
now: billet grille | magnaflow catback | sts | street unit dogbone | stb | 6000 k hids | smoked markers | 20% tint | jvc head | infinity components, speaks, subs, amp
soon: rims | springs | rsb | steeda endlinks | h-brace
wishlist: fusionturbos.com turbo kit!!! | coilovers
sinthcity is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  FordFusionClub.com : The #1 Ford Fusion Forum > Ford Fusion Visual / Audio > Electronics Discussion

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -4. The time now is 09:48 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.